VCW Evenementen 2020

 Wassenaarse Vrijwilligersprijzen 2020:

"Wassenaarse Helden 2020"

Alles gaat anders dit jaar….. en dat geldt ook voor de Vrijwilligersprijs 2020!

 

In het voorjaar heeft de Vrijwilligerscentrale Wassenaar (VCW) besloten dat de prijs “Vrijwilliger van het Jaar” dit jaar niet zou worden uitgereikt vanwege het bijzondere karakter dat 2020 heeft kreeg. In plaats daarvan konden groepen vrijwilligers of personen die in deze Coronatijd het verschil maken genomineerd worden voor de “Wassenaarse Heldenprijzen 2020”. Daar is door organisaties én particulieren ruimschoots gehoor aangegeven! Uit alle inzendingen heeft de onafhankelijke jury, bestaande uit Jan Kees Fokkens (voorzitter), Marc van Dijk, Jolanda van Zijll Langhout, Mirjam Franken, Bryan Hakkeling en Jolande de la Rambelje, 5 winnaars gekozen die op maandag 7 december hun prijs in ontvangst gaan nemen. 

 

Op 7 december zijn de 5 winnaars in het zonnetje gezet. En de winnaars zijn:

Maaike Bellekom

Carel Caminada

Rotary Wassenaar

Stichting Spelenderwijs

Mondkapjesproject Wassenaar

 

 

Naast een oorkonde, taartbonnen en een attentie van de gemeente, zijn zij d.m.v. een videoboodschap toegesproken.

Via deze link kunt ook u de videoboodschap bekijken.

 

De overige genomineerden heeft de jury in oktober persoonlijk bezocht en een oorkonde en tegoedbon voor taart(en) overhandigd. In aanloop tot de uitreiking op 7 december willen we graag deze “helden” ook via de krant in het zonnetje zetten!

 

De vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Wassenaar hebben sinds de uitbraak van Corona zich op bijzondere wijze voor hun cliënten ingezet. De cliënten spreken vaak weinig en of geen Nederlands en zijn (nog) niet digivaardig. Dat maakt communicatie op afstand en hun ondersteuning veelal nog complexer. Toch lukte het de vrijwilligers om met behulp van beeldmateriaal, WhatsApp en vrijwillige tolken in contact te blijven met cliënten.

 

Door Florence Duinstede zijn Maurits Blaauw en Poppie Vis voorgedragen. Maurits is door blijven werken aan de omringende tuinen in Duinstede, ook zonder de hulp van leerlingen van de American School. Poppie stond, ondanks haar jonge gezin, op alle uren van de dag én avond klaar om ondersteuning te bieden aan de voedingsassistente en andere medewerkers. De bewoners hebben daar in deze Coronatijd veel profijt van gehad.

 

Bij Scouting Van Woesikgroep zijn door de leiding, een groep jonge vrijwilligers, met veel enthousiasme maar vooral heel veel creativiteit diverse zaken opgepakt in Coronatijd. Zois het onderhoud van het gebouw en materialen aangepakt en hebben de kinderen opdrachten gekregen die ze vanuit huis konden doen. Toen bleek dat de zomerkampen, conform het corona-protocol, toch door konden gaan, heeft de leiding ervoor gezorgd dat op korte termijn alle zaken werden geregeld.

 

Dagelijks brengen de maaltijdrijders van Tafeltje Dekje maaltijden naar kwetsbare Wassenaarders. Zeker in deze coronatijd zijn er meer inwoners die de deur niet uit kunnen. Het dagelijkse bezoekje maakte soms het verschil tussen eenzaamheid en toch nog de aanspraak hebben waar mensen in isolatie zo naar verlangen. Reden voor de SMOW om hen voor te dragen en voor de jury om ook deze vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

 

Ellen Waasdorp mocht de oorkonde in ontvangst nemen voor alle vrijwilligers die via WassenaarDoet hun hulp hebben aangeboden. WassenaarDoet heeft op een zeer actieve manier hulpvraag en hulpaanbod bij elkaar gebracht. Ook is men op zoek gegaan naar oplossingen voor specifieke hulpvragen. Zo hebben vrijwilligers veel ouderen en of eenzame inwoners kunnen helpen in deze bijzondere tijd.

 

Daarna viel de eer te beurt aan de YMCA. De YMCA kon haar knutselavonden niet door laten gaan gedurende de lockdown, waardoor een groot aantal kinderen van deze voor hen belangrijke activiteit verstoken bleven. De vrijwilligers van de YMCA zijn erin geslaagd de kinderen toch te bereiken door knutselpakketten samen te stellen en deze bij de kinderen thuis te bezorgen. Zo kon bijvoorbeeld het overbekende Moederdagcadeautje toch gemaakt worden. Ook zijn zij erin geslaagd het voor de kinderen zo belangrijke zomerkamp toch door te laten gaan. De vrijwilligers zijn hier zeer creatief geweest.

 

Ankie de Roo en Ria Ramak zijn twee zeer betrokken vrijwilligers bij de woonlocatie van Philadelphia aan de Rodenburglaan. Als gevolg van de Coronabeperkingen waren zij niet meer in staat om de cliënten te bezoeken. Voor de bewoners zijn juist deze bezoekjes en uitjes zeer belangrijk en daar kijken ze ook echt naar uit. Om het contact toch te onderhouden en te laten zien dat zij nog steeds aan hen dachten hebben Ankie en Ria regelmatig gebeld met de bewoners en wekelijks brieven naar hen geschreven. Zo bleven ze toch op de hoogte van elkaars wel en wee.

 

Ook de bewoners van de locaties van SWZ moesten het zonder bezoek stellen. De dames van het Trimteam van de Kieviten hebben dit zeer actief en creatief opgepakt. Maar liefst 12 weken lang hebben zij wekelijks zelf taarten gebakken voor alle locaties van SWZ. De bewoners hebben van deze lekkernijen genoten en waren zeer blij met deze toch wel zeer bijzondere vorm van aandacht. 

website & applicaties: WMOMO