VCW evenementen 2023

Nationale vrijwilligersdag 7 december 2023

Op nationale vrijwilligersdag wilden we graag vrijwilligers extra in het zonnetje zetten. Daarom hadden wij 25 bossen bloemen verloot onder de inzenders. Iedereen in Wassenaar kon zijn of haar favoriete vrijwilliger aanmelden voor een bos bloemen. De aanmeldingen stroomden binnen. Want Wassenaar is rijk aan vrijwilligers. Zowel de aanmelder als de vrijwilliger werden uitgenodigd bij het Van Heeckerenhuis om deze dag te vieren. De aanmelders werd gevraagd de vrijwilliger mee te nemen zodat de bos bloemen als verrassing gegeven kon worden. Op 7 december opende wethouder Ronald Zoutendijk de dag en bedankte alle vrijwilligers voor hun inzet. De aanmelders werden gevraagd om te vertellen waarom hun vrijwilliger die bos bloemen verdiende. De vrijwilligers waren erg verrast en prachtige verhalen kwamen naar boven over hun vrijwilligerswerk, de impact die het heeft op hun leven en dat van een ander. 

 

Vrijwilligersfestival 1 oktober 2023

 

Eric Bloemkolk opende als nieuwe voorzitter van de VCW het VrijwilligersFestival en gaf het woord aan wethouder Ronald Zoutendijk. Hij sprak over het belang van vrijwilligerswerk voor nu en voor in de toekomst. Door de vergrijzing en de pensioenleeftijd zien we dat veel mensen zich op oudere leeftijd zich gaan inzetten en dat terwijl het zo belangrijk is dat jongeren zich ook gaan inzetten. Dat betekent dat het Vrijwilligerswerk ook anders in te vullen moet zijn want het moet passen in de drukke agenda's van de tweeverdieners.  Na de openingswoorden van de wethouder was het tijd voor De Verbinders. 

"Wij zijn jullie cadeau en dat kan je niet ruilen!" Zo openden Joep van Deudekom en Rob Urgert hun hilarische theatershow. Rustig onderuitgezakt de show bekijken was er niet bij. Als toeschouwer was je dan ook echt een onderdeel van de show. Bezoekers konden via hun smartphone meedoen en o.a. hun guilty pleasures doorgeven waar Rob en Joep op hilarische wijze mee om gingen. Na afloop werd iedereen ontvangen in de foyer waar kunstzinnige performers Van Lichel van den Ende het gebak rond brachten. Daarna was het tijd voor de FUNworkshops in de Warenar en in het Van Heeckerenhuis. 
Het ritme zat er lekker in bij de Djembè groep en er werd goed geproefd van de wijnen van Van Paesen Wijnkoperij. De groep van het mozaieken was niet te stoppen en wilden het liefst nog verder gaan na de tijd. Het schilderen bij Hans Gussekloo van Ars et Studium leverde vrolijk gekleurde schilderijen op en bij het Kleur en style advies van Carry van der Sman kreeg iedereen een passend advies op maat. De deelnemers aan de funworkshops waren laaiend enthousiast. We kregen direct de vraag of we volgend jaar ons 41 jaar ook zo konden vieren. "41 jaar is immers ook een mooi jaartal om te vieren." Aldus de deelnemer.
Bij een goed festival hoort natuurlijk ook een gezellig feest. In de avond zetten onze Dj's Bas, Luc, Ewoud en Robbin van Lifetrack de Warenar op z'n kop! Met het thema's Disco in the Jungle. Bezoekers van verschillende leeftijden dansden met elkaar terwijl vluchtelingen van het COA rondliepen met heerlijke hapjes uit het land van herkomst. Kortom een feest om nooit te vergeten. 
De VCW wil nogmaals iedereen bedanken die heeft meegeholpen om het VrijwilligersFestival tot in de puntjes te verzorgen en heeft geholpen bij het opruimen daarvan. Door hun inzet, doorzettingsvermogen en tomeloze enthousiastme is het een geweldige dag geworden!

SPONSOREN:  Het VrijwilligersFestival is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Wassenaar, Fonds1818, Fonds Wassenaar, Fit in Wassenaar, DWK, De Warenar en vele Wassenaarse ondernemers én VRIJWILLIGERS. Heel veel DANK!!

 

 

 

Beursvloer Wassenaar 8 juni 2023

 

Op donderdag 8 juni sloeg burgemeester Leendert de Lange op de gong om de start van de Beursvloer Wassenaar in te luiden. We waren dit jaar te gast bij Crooked Spider. Het doel was om zo veel mogelijk leuke matches te maken tussen plaatselijke ondernemers en maatschappelijke organisaties. Zodat maatschappelijke organisaties, die een bepaalde activiteit niet van de grond krijgen zonder de hulp van een ondernemer, toch die nodige hulp krijgen. De maatschappelijke organisatie doet daar dan natuurlijk wel weer iets voor terug. Dit alles gebeurd met gesloten beurs. Zo maken we Wassenaar samen een nog mooier en fijner dorp.

Die avond zijn er maar liefst 75 matches gemaakt! Deze matches hebben een economische waarde van minimaal €50.000! 

Wethouder Zoutendijk maakte samen met Carien Janssen van Raaij van Fonds1818 de top-3 van mooiste, tot stand gekomen matches bekend. De match tussen Van der Holst en Zn. en de Stichting Gehandicapten Wassenaar werd tot mooiste match uitgeroepen. De match bestond enerzijds uit het toegankelijk en bespeelbaar te maken van een nader te bepalen bestaande speelplek voor kinderen in een rolstoel.

Wij kijken in ieder geval alweer uit naar de volgende beursvloer waar hopelijk weer zulke mooie matches gemaakt worden!


 

 

 

Koningsmarkt 27 april 2023

Op Koningsdag organiseerde de Vrijwilligerscentrale Wassenaar, in samenwerking met de Oranjevereniging Kon. Wilhelmina, de allereerste VCW-Koningsmarkt voor verenigingen en maatschappelijke organisaties.

Over het marktplein Berkhei klinkt de gezellige muziek. De zon schijnt maar met een fris briesje. Toch is dat geen reden, voor zowel de bezoekers als de vrijwilligers, om er niet te zijn. Vele mensen lopen langs de kleedjes van kinderen die daar hun oude speelgoed verkopen. Aan de andere kant van het plein vullen vrolijk gekleurde kramen het marktterrein. Vrijwilligers van verschillende maatschappelijke organisaties, stichtingen en ook sportverenigingen vertellen aan alle bezoekers wat zij doen en waarom. Daar maken zij het verschil! Toen alle deelnemende vrijwilligers aanwezig waren trakteerde de VCW hen op oranje tompouces. Want dat hoort toch een beetje bij koningsdag. Bovendien is onze waardering is bijzonder groot omdat de vrijwilligers zich inzetten op Koningsdag voor hun organisatie, stichting of vereniging.

Ook de Burgemeester Leendert de Lange kwam langs op de vrijwilligersmarkt en sprak persoonlijk met bezoekers en vrijwilligers.


Dankzij een donatie van ‘Fit in Wassenaar’  konden we een ruim beweegplein organiseren waarop diverse sportverenigingen konden laten zien wat hun sport inhoud. Zo had de KZVW (Kust Zeil Vereniging Wassenaar) een catamaran meegenomen zodat iedereen kon zien wat ze doen als vereniging. Ook de Wassenaarse badminton-, volleybal- en handbalvereniging waren van de partij.

De Koningsmarkt was voor de Vrijwilligerscentrale Wassenaar ook het perfecte moment om WassenaarDoet.nl te lanceren en te promoten. WassenaarDoet.nl is hét nieuwe platform voor flexibel vrijwilligerswerk. Je kan zelf bepalen welke tijden en wanneer het jou het beste uitkomt om vrijwilligerswerk te doen. Dit kan ook bij een eenmalig event, zoals extra hulp bij de 15 van Wassenaar, maar ook vaker zoals bij de bezoekersdienst van De Zonnebloem waar je zelf kan bepalen wanneer en hoe laat jij beschikbaar bent. Wat het vooral zo leuk maakt is dat het allemaal in Wassenaar is, dat het je sociale netwerk vergroot én dat je ook echt impact maakt met jouw hulp.

 

 

 

NLDoet 10 en 11 maart 2023

Op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart hebben tal van mensen zich weer ingezet tijdens NLdoet. NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Door heel  Nederland heen kon je je opgeven voor verschillende leuke activiteiten. Zo ook in ons prachtige dorp Wassenaar. Met deze activiteiten hebben inwoners zich ingezet om het dorp nog mooier te maken. Met elkaar hebben ze zich ingezet en is er veel hulp geboden.
Zo is op vrijdag het bedrijf Heyday gaan helpen bij de verfklus van Scouting de Paauw. Met maar liefst negen mensen hebben ze de enorme klus in 1 dag geklaard en zijn de balken groen geverfd.

Onze vrijwilligers Mabel, Hanneke en Cees gingen zaterdag op pad om een mooi verslag van de dag te maken. Vrijwilligers konden zich inzetten bij Scouting van Woesik met het knotten van de wilgen. Zo ziet het veld er weer netjes uit en zijn ze klaar voor het nieuwe seizoen! Bij De Plataan waren vrijwilligers aan de slag met het opknappen van de tuin door plantjes te planten. Weer een mooi voorbeeld dat vele handen licht werk maken. Vervolgens ging ons drietal richting de Jan Baptistschool en zagen ze dat groot en klein zich inzetten in de moestuin. Zodat de kinderen straks kunnen zien hoe groente groeit. Bij het bruglokaal van Gemiva werd de snoezelruimte opgeknapt met een mooie wandschildering. Ook was er veel schilderwerk te doen bij het clubhuis van de Oranjevereniging en is het clubhuis in een nieuw jasje gestoken door de vrijwilligers.

Ook de WPC Jeu de Boules vereniging ligt er weer keurig bij doordat vrijwilligers lichte opknapwerkzaamheden hebben gedaan. Stichting YMCA had ook een leuke verf- en schoonmaakklus liggen voor de vrijwilligers. Het was volop actie in de pluktuin van het Wilhelminaplantsoen. Schoffelen, onkruid verwijderen, snoeien. Iedereen was bezig om de pluktuin weer klaar te maken voor de lente en zomer. Komen jullie ook kijken als alles weer in bloei staat? 
Aan het einde van de dag sluiten Mabel, Hanneke en Cees weer af bij scouting de Paauw. Daar is de Ladies Circle Wassenaar druk bezig om een tweede laag verf op de balken aan te brengen. Zelfs de kinderen steken hun handen uit de mouwen zodat de balken er weer prachtig uit zien. “NLdoet was zeer geslaagd, we hebben veel werk verzet, het was gezellig en er zijn nieuwe contacten gelegd. Zelfs de burgemeester is zaterdagmiddag nog langs geweest.” Aldus Mirjam Franken van Scouting de Paauw.

 

website & applicaties: WMOMO